facebook twitter e-mail

Blitva

“Ty neznáš blitvu? No to musíš určitě vyzkoušet!”, pravila tuhle moje kolegyně Jitka. Člověk se celý život učí :-). Vše potřebné – brambory, jarní cibulku, mangold, česnek i olivový olej jsem pořídila u nás na TRHU V ALEJI. Receptů existuje víc, já na to šla takhle:
brambory jsem oloupala, nakrájela na menší kostky a dala vařit. Klasicky v osolené vodě s kmínem (pokud vám zrovna v tomto receptu nebo i jinde překáží kmín, vařte ho s bramborami v sítku na čaj).
Na pánvi jsem rozpálila olivový olej, hodila do něj jarní cibulku a česnek, později přidala sladké řapíky mangoldu pokrájené na proužky.
Uvařené brambory jsem rovněž na olivovém oleji lehce opekla, smíchala se směsí cibulky, česneku a řapíků a přihodila natrhané listy mangoldu, které jsem nechala už jen lehce zavadnout, a dochutila solí a čertvě mletým pepřem. Příště vyzkouším uvařit brambory ve slupce, jak praví jiný z receptů.
Jako příloha k masu je blitva perfektní, mangold má výraznější chuť a pro mě lepší konzistenci než špenát.
A když si navrch přidáte třeba balkánský sýr, máte výbornou bezmasou variantu hlavního pokrmu.

Na 4 porce blitvy budete potřebovat cca:
500 g brambor
500 g mangoldu
2 – 3 jarní cibulky
6 stroužků česneku (přidávat či ubírat můžete dle libosti)
3 lžíce olivového leje
sůl, pepř

Litujeme, ale komentáře nejsou povoleny.