facebook twitter e-mail

Jak si užít sezónu meruněk

Meruňky, opravdu dobré, jsou jen jednou za rok. Mám to s nimi stejně, jako třeba s chřestem nebo bezinkou. Je třeba si je vychutnat, když zrovna jsou. Teď a tady. A jedna z možností, jak si užít meruňky, je skvělý letní koláč naší Dorli.

Potřebujete plát listového těsta (neděláte-li si vlastní, tak např. Wewalka), necelé kilo meruněk, 3 vejce, 5-6 lžic cukru (bude-li třtinový, o to líp) a 2 dcl smetany ke šlehání. Případně malý šplouch ovocné pálenky, ale nemusí být.
A co je důležité – chcete-li mít listové těsto propečené do křupava i od spodu, neobejdete se bez plechové koláčové formy.

Troubu předehřejte na cca 180°C.
Listovým těstem vyložte formu zároveň s okrajem (je to trochu jako puzzle, ale jeden balíček těsta vám vystačí a ještě i pár odřezků zbude) a propíchejte vidličkou.
Vypeckované meruňky nakrájejte na 1/4 a vyskládejte na těsto. (Máte-li kyselejší meruňky, posypte je 1 lžící cukru).
V míse vyšlehejte 3 celá vejce a 5-6 lžic cukru, nakonec přilijte smetanu (a pálenku), krátce promíchejte a touto směsí zalijte meruňky.
Dejte péct na cca 50 min.

Uvedený recept skvěle funguje i se švestkami nebo chuťově výraznějšími jablky. (A experimentům se meze nekladou). 🙂

Litujeme, ale komentáře nejsou povoleny.